Ili umri ili da prođi kroz proces promjena -Orlvo preporod

Orao, ta moćna ptica živi gotovo koliko i čovjek ali samo ako prođe put bolnog umiranja. Nije mnogo drugačije niti s čovjekom. Negdje u četrdesetima (ako ne i prije) i orao i čovjek odlučuju kojim će putem kenuti, ka preranoj smrti ili dugom životu kakav im je Bog namijenio.

Orao ima najdulji životni vijek među pticama. Može živjeti čak do 70 godina. Međutim, kako bi doživio tu dob, orao mora donijeti tešku odluku. Kad navrši četrdesetu njegove duge i elastične kandže ne mogu više loviti plijen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar nos postaje savijen. Njegova stara i teška krila, zbog zbijenih pera, zapinju za prsa, što mu onemogućava let.

 

Tada orlu preostaju samo dvije opcije: umrijeti ili proći kroz bolan proces promjena koji traje 150 dana.

Taj proces od orla zahtijeva da odleti na vrh planine i sjedne u gnijezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun naraste nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kad narastu nove kandže, orao počinje kljucati svoja otežala stara pera. I tako nakon pet mjeseci, orao polijeće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina.

 

Mit o orlu govori o promjenama koje se dešavaju kod skoro svakog od nas u određenoj životnoj dobi.

Često, da bi živeli, moramo se promijeniti, ponekad je ovaj proces praćen bolom, strahom, sumnjom … Mi se izbavljamo od uspomena, štetnih navika i tradicije prošlosti … samo oslobođenje od tereta prošlosti nam omogućava da živimo i uživamo u sadašnjosti i da se pripremimo za budućnost …

Zašto je ljudima potrebna promjena?

Mnogo puta, kako bismo preživjeli moramo započeti proces promjena. Trebamo se riješiti nekih sjećanja, štetnih navika, loše okoline… Jedino oslobođeni od bremena prošlosti i osnaženi vjerom u bolje možemo iskoristiti sadašnjost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *